Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΥ, ΟΧΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ


Ραντεβού για την άλλη Τετάρτη 4 Μαίου το απόγευμα έδωσαν και πάλι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και οι γενικοί γραμματείς Περιβάλλοντος και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Άρης Αλεξόπουλος και Ηλίας Λιακόπουλος με τους φορείς της Λαυρεωτικής αναφορικά με το ΧΥΤΑ Κερατέας. Πάντως μετά τη σημερινή 2,5 ωρών συνάντηση για την οποία η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, η εκτίμηση όλων των πλευρών μετά τη συνάντηση είναι ότι «όλοι έχουν κουραστεί» από την... πολύμηνη αντιπαράθεση και επιχειρούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις να βρεθεί λύση.

Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής, ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Ρόζης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, Μελέτης Πόγκας και Γιώργος Κόκκινος και από το Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) ο πρόεδρος επιχειρηματιών, κ. Καλοφωλιάς και ο τεχνικός κ. Ζαβιτσιάνος, το κλίμα ήταν πολύ καλό.

Οι φορείς της Λαυρεωτικής παρουσίασαν την πρότασή τους για δημιουργία σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία θα βασίζεται σε δόκιμη και εφαρμοσμένη τεχνολογία διαχείρισης απορριμμάτων που να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για ανάλογα απόβλητα σε ανεπτυγμένες χώρες και για εύλογο χρονικό διάστημα, στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας δυναμικότητας περίπου 30.000 τόνων ετησίως (δηλαδή, για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού) και τα υπολείμματα να θάβονται στη Φυλή, τονίζοντας ότι έχουν μελετήσει σε βάθος την εναλλακτική λύση. Παράληλα ζήτησαν στη Νοτιοανατολική Αττική να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή για οργανικά απόβλητα.

Οι «κόκκινες γραμμές»

Ήταν το χρονικό σημείο που η υπουργός Περιβάλλοντος έθεσε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης: Η μονάδα θα πρέπει να διαχειρίζεται όσες ποσότητες προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (δηλαδή, 125.000 τόνους ετησίως), είπε και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση τα υπολείμματα δεν είναι δυνατόν να θάβονται στη Φυλή. Παράλληλα η κ. Μπιρμπίλη παρότι τόνισε ότι είναι ανοικτή σε κάθε λύση που είναι εφικτή και βιώσιμη ζήτησε να επανέλθουν με συγκεκριμένη γραπτή πρόταση, προκειμένου το υπουργείο Περιβάλλοντος να είναι σε θέση να εξετάσει αν μπορεί να προχωρήσει. Επιπλέον η υπουργός Περιβάλλοντος άφησε ανοιχτό ο ΧΥΤΥ να μην γίνει στη θέση Βραγόνι, αρκεί οι φορείς της Λαυρεωτικής να καταθέσουν την τεκμηριωμένη πρότασή τους για άλλο χώρο είτε στο ΒΙΟΠΑ είτε κάπου άλλου. Ζήτησε δε από τους παρόντες εκπροσώπους του ΒΙΟΠΑ να φέρουν γραπτώς τη συμφωνία όλων των επιχειρηματιών που βρίσκονται εντός του ότι δεν διαφωνούν με τη μεταφορά του ΧΥΤΥ εκεί.

Να σημειωθεί ότι οι φορείς της Λαυρεωτικής που θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» να μην κατασκευασθεί ο ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο (σ.σ. αν και στην περίπτωση που τελικώς ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί δεν είναι 540 αλλά λιγότερα στρέμματα, φαίνεται να συζητούν και αυτό το ενδεχόμενο αν ναυαγήσει η λύση του ΒΙΟΠΑ) υποστηρίζουν ότι στο ΒΙΟΠΑ μπορεί να γίνει διαχείριση πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων απορριμμάτων από τις 30.000, όχι όμως και 125.000 τόνων, γι' αυτό και στη συνάντηση ζήτησαν να υπάρξουν μικρές «περικοπές».

Μέλημα η διασφάλιση των 12 εκ. ευρώ της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι διατεθιμένη να κάνει αυτές τις μικρές «περικοπές» της τάξεως των 5 με 10.000 τόνων ετησίως αρκεί να βρεθεί λύση. Μάλιστα, από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που τελικώς συμφωνηθεί η λύση για το ΒΙΟΠΑ Κερατέας, μπορεί πολύ γρήγορα να υπάρξουν οι σχετικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και να εγκριθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι. Γι΄ αυτό άλλωστε η υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε από τους φορείς της Κερατέας στη γραπτή τους πρόταση να περιλαμβάνεται και χρονοδιάγραμμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση (δηλαδή, αλλαγής το χώρους όπου θα γίνει τελικά ο ΧΥΤΥ) η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν τα περίπου 12 εκ. ευρώ τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από την Ε.Ε. για τη σημερινή θέση Βραγόνι (ή Οβριόκαστρο) της Κερατέας.

Βέτο από τη Φυλή αν...

Να σημειωθεί ότι όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός στην Κερατέα το δημοτικό συμβούλιο Φυλής έχει διαμηνύσει μετά από πρόταση του δημάρχου Δημήτρη Μπουραϊμη ότι δεν πρόκειται προχωρήσει και στη Φυλή.

Δ. Λαυρεωτικής: Επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει θέληση για λύση



Σε ανακοίνωση του Δήμου Λαυρεωτικής γίνετα λόγος για "θετικό κλίμα και χαμηλούς τόνους", προσθέτοντας ότι "ο κ. Λεβαντής, που είχε μαζί του εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και φορέων της περιοχής, δήλωσε ότι σήμερα επιβεβαιώθηκε πως υπάρχει θέληση για κοινά αποδεκτή λύση και από τις δυο πλευρές. Ο διάλογος θα συνεχιστεί σε αυτή την κατεύθυνση την επόμενη Τετάρτη 4 Μαΐου με στόχο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Λαυρεωτικής παρουσίασαν για άλλη μια φορά αναλυτικά τις προτάσεις και τις θέσεις τους για επιλογή μεθόδου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, φιλικής προς το περιβάλλον, σύμφωνης με την ισχύουσα νομοθεσία και σε έκταση του ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας", καταλήγει η ανακοίνωση.


http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/11271

Δεν υπάρχουν σχόλια: