Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας την εκτροπή του Αχελώου (9/10/2009 14:58)


Και ένα μεγάλο μπράβο από εμάς στο Δήμο Αιτωλικού. Το ίδιο ελπίζουμε να πράξει με όλα τα ανοικτά περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας, όπως αυτό του Ντολμά, της λιμνοθάλασσας και του μπαζώματος περιοχών που βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.
Για να μην νομίζουν κάποιοι ότι τα θετικά δεν τα βλέπουμε.
Διέξοδο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναζητεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη λύση του προβλήματος που απασχολεί επί σειρά ετών την ελληνική δικαιοσύνη και αφορά στο πολυταλαιπωρημένο έργο της εκτροπής του Αχελώου. Με μια σειρά προδικαστικών ερωτημάτων το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) να κρίνει κατά πόσο εναρμονίζεται με το κοινοτικό δίκαιο το έργο της εκτροπής και ειδικότερα ο νομος Σουφλιά που αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω νόμος, με τον οποιο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, έδωσε ώθηση στις εργασίες που είχαν ανασταλεί με αποφάσεις του ΣτΕ από το 1994 έως το 2006.
Η απόφαση είναι καθολικά παραπεμπτική και θέτει τα πάντα στην κρίση και ερμηνεία του ΔΕΚ. Τίθεται θέμα νομιμότητας του έργου σε σχέση με τέσσερις Κοινοτικές Οδηγίες: την Οδηγία για τα Νερά, για τους Οικότοπους, για τις δύο Οδηγίες για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Εναντίον του έργου της εκτροπής του Αχελώου έχουν ταχθεί με προσφυγές τους στο ΣτΕ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχων και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κ.ά. Που ζητούν την ακύρωση του νόμου Σουφλιά, καθώς και της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Με την επίδικη υπουργική απόφαση ανατέθηκε στην εταιρεία Μηχανική η αποπεράτωση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Συκιάς, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τμήμα των έργων της εκτροπής του Αχελώου.
Υπενθυμίζεται ότι το Δ' Τμήμα του ΣτΕ πάγωσε τον περασμένο Απρίλιο τις εργασίες του φράγματος της Συκιάς, ενώ και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανέστειλε το περασμένο καλοκαίρι, για τρίτη φορά, τα έργα στο σύνολό τους, ζητώντας από το ΥΠΕΧΩΔΕ να προσκομίσει μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=55067


Δεν υπάρχουν σχόλια: