Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κι άλλο εισερχόμενο μήνυμα στη θυρίδα, απολαυστικότατο και πολύ ενδιαφέρον. Φυσικά, επειδή το θέμα του πραγματεύειται τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, αφορά σαφώς τον τόπο μας, αλλά ΌΧΙ την παρούσα δημοτική αρχή, της οποίας η σχέση μαζί του, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη σχέση του κουμπάνου με το μυτερό παπούτσι.
Το μήνυμα
Η 21η του Μαΐου επιλέχτηκε από τη Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Νοέμβριο του 2001 και την ανακήρυξε ως παγκόσμια ημέρα Πολιτισμού. Αυτή είναι η μέρα που ο ποιητής ασπάζεται ευγενικά τις λέξεις και οι νότες, στήνουν τις γέφυρες για να ταξιδέψει ο λόγος που θα συμβιώσει με την διαφορετικότητα και την αλληλεπίδραση της τέχνης, σε μια παγκόσμια κουλτούρα αξιών και πολιτιστικού Μεγαλείου. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Είναι το πλέγμα των πνευματικών, υλικών, διανοητικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών που διακρίνουν μια κοινωνία και καθιστούν τις ηθικές αξίες στα θεμελιώδη Δικαιώματα του ανθρώπου.
Είναι η ημέρα που γιορτάζει η.......... πολιτισμική διαφορετικότητα, με τον διάλογο για την ανάπτυξη μέσα από εκδηλώσεις που διοργανώνονται από όλα τα κράτη μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο.
Ξεψυχούν οι μεταδημοκρατικοί άρχοντες διαπιστώνω μέρα με τη μέρα και παρατηρώ τις σπασμωδικές τους κινήσεις στη μικρή του τόπου μας βουλή, να κρύβονται από τον πολιτισμό που ο διάλογος και οι ηθικές αξίες απαιτούν την στήριξή τους. Ανάξιοι στο βάρος των ευθυνών της πόλης και πως να το σηκώσουν; Σαν τους λωποδύτες εξαφανίζονται και χάνουν το χρόνο τους ακόμα και την ύστατη τούτη ώρα της συγνώμης των λαθών τους, παραμονεύοντας τους συμπολίτες τους από τις κλειδαρότρυπες. Αναρωτιέμαι: Τι να σημαίνει άραγε για όλους αυτούς η ζωή; Μια χούφτα ευρώπουλα στη λαγνεία της ατίμωσης των συνανθρώπων τους; Ένα κρυφό υπονοούμενο στο αναμεταξύ τους, εις βάρος του χρέους που έχουν στις μειονότητες; Μια συκοφαντία, για να ικανοποιηθεί η ψυχεδελική συνείδησή τους; Ένα κλείσιμο της πόρτας στην ευγένεια, για να ραδιουργήσουν ανενόχλητα ,συντροφιά με την απάτη και το ψεύδος; Κι έτσι, έμεινε άλλη μια φορά ο πολιτισμός κλειδωμένος στη μοναδικότητα της σιωπής αφήνοντας στον ποιητή να ψάξει το κλειδί και να δημιουργήσει πάνω στο ακριβό νόημα της τετρασύλλαβης. Κι αυτός, ταπεινός, με μοναδικά του όπλα, ένα μολύβι, κι ένα λευκό χαρτί, χάραξε ταιριάζοντας με ευλάβεια τις λέξεις για να μιλήσει για όσα «αυτοί» φοβήθηκαν, απαξίωσαν και έκρυψαν, για τη γνώση των λαών σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο.
Αυτό θέλω να τους πω (Μπρεχτ)
Αναρωτιέμαι: γιατί να συζητάω μαζί τους;
Ψωνίζουνε τη γνώση για να την πουλήσουν .............................................................
Πειθαρχούνε σ΄όποιον
τους υπόσχεται πως θα μπορούνε να διατάζουν.
Θυσιάζονται
για να μπορέσει να μείνει ΌΡΘΙΟΣ ο βωμός της θυσίας;;;
Likea



Για την αντιγραφή
ο Γραμματοσυλλέκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: