Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Ο ΚΑΛΟΣ, Ο ΚΑΚΟΣ και Ο ΑΣΧΗΜΟΣ

Ηλεκτρονικό μήνυμα στη θυρίδα, πάνω που είχα αρχίσει να ανησυχώ, ότι θα με απολύσουνε. Η συνήθης ύποπτη Μαύρη Μούτζα, πάλι κοντά σας.

το Μήνυμα
Αγαπητοί Μ.Ε.Π., ο τίτλος μπορεί να παραπέμπει σε spaggetti western και θα μπορούσε να μην έχει καμία σχέση με το κείμενο. (Αν και εδώ που τα λέμε έτσι όπως έχει καταντήσει η περιοχή θα μπορούσε να έχει).
Σε παλιότερη ανάρτηση είχα γράψει τη φράση, «να χαλιναγωγηθούν , να εξαγοραστούν , ή να εκβιαστούν» και από εκεί μου προέκυψε ο τίτλος αυτού του άρθρου.
Είναι οι πιο γνωστοί μέθοδοι της εξουσίας για να μπορούν να κατευθύνουν τους πολίτες εκεί όπου αυτοί θέλουν και έτσι όπως θέλουν , είναι εκεί που τους συμφέρει και τους βολεύει αυτούς και τους αυλικούς του.
Αλλά για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας φέρουμε ένα παράδειγμα :
Ας υποθέσουμε ότι το νερό του δικτύου που έρχεται στο σπίτι μας είναι ακατάλληλο, και ότι οι σωλήνες ύδρευσης είναι ακόμα από αμίαντο που έχει απαγορευτεί από την Ε.Ε από το 2006 .

Σηκώνεσαι εσύ μια μέρα και πας τσαντισμένος στον δήμαρχο-νομάρχη-βουλευτή.

Η αντίδραση
1.Ο καλός (χαλιναγώγηση)
Καταρχήν σε αντιμετωπίζουν στην αρχή με λίγο μπλαζέ ύφος, άλλα..... μόλις αναφέρεις το πρόβλημα κάνουν ότι καταλαβαίνουν ότι είναι σοβαρό και σε ακούν η κάνουν πως σε ακούν με προσοχή . Προσπαθούν να σε πείσουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο είναι , αναφέρουν ότι δεν έχει πεθάνει κανένας από το νερό και ότι κάνουν ότι μπορούν για να έχουμε καθαρό νερό . Σε προσπάθεια αποσυντονισμού μάλιστα της συζητήσεις σε ρωτάνε και άσχετα θέματα , πως πάνε οι δουλειές , πότε θα πάρει πρωτάθλημα η ΑΕΚ , και άλλα διάφορα . Σηκώνονται από τη καρέκλα τους και σε χτυπάνε φιλικά στην πλάτη με κατεύθυνση προς την πόρτα , σε διώχνουν δηλαδή ευγενικά λέγοντας πως το πρόβλημα θα κοιτάξουν να το δουν και αν δουν βλέπουν.

2. Ο κακός (εκβιασμός)Αν εσύ επιμένεις, τότε περνάς στην δεύτερη φάση, δάκτυλα ψηλά.
Θα σε απειλήσουν πως αυτά που λες είναι ψευδή , πως θα σε πάνε στον εισαγγελέα για συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψεύτικων ειδήσεων. Αν δεν έχεις σταθερή εργασία θα σου πουν πως δεν πρόκειται να βρεις ποτέ , αλλά αν έχεις θα σε απειλήσουν με δυσμενή μετάθεση . Το οικόπεδο βέβαια που περιμένεις να πάρεις ( μετά τα μπαζώματα ) ούτε να το σκεφτείς . Αν έχεις και κανέναν κοντινό συγγενή που περιμένει η έχει πάρει κανένα ρουσφέτι, τότε το πιο πιθανόν, είναι να ενδώσεις και να φύγεις σιχτιρίζοντας .
Αλλά για τις ανάγκες της ανάρτησης δεν θα το κάνεις και έτσι θα περάσεις στη Τρίτη φάση.

3.Ο άσχημος (εξαγορά)
Με απειλείς; λες εσύ με την ένταση της φωνής σου να ανεβαίνει , αν με απειλείς τότε και εγώ θα πω , το τάδε , το τάδε και το τάδε, με την ένταση να ανεβαίνει σταδιακά.
Μόλις ακούσει ότι ξέρεις και για το τάδε, ρίχνει τους τόνους, λέγοντας πως η δουλειά του είναι δύσκολη, κάνει ότι μπορεί για να εξυπηρετήσει τους πολίτες , ότι δεν ευθύνεται αυτός για το πρόβλημα , αλλά,
η κυβέρνηση, η νομαρχία , η δημοτική αρχή , η περιφέρεια ( ανάλογα με την περίσταση).
Αλλά μπορεί να βοηθήσει αλλού, αν θέλεις παράδειγμα να μπεις στο Μετρό , σε κανένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ , προαγωγή , ανάθεση έργου (για εργολάβους), μετάθεση από τον Έβρο (μόνο για φαντάρους), το οικόπεδο βέβαια θα είναι διπλό και με θεά (μετά τα μπαζώματα).
Ε του φούστη, κάτι θα θέλεις και εσύ.
Ξεχνάς βέβαια αμέσως το λόγο της επίσκεψής σου και του απαντάς σε μια προηγούμενη ερώτηση του
«Με των Μπάγιεβιτς σε ένα δυο χρόνια θα το πάρουμε».
Θα αναρωτηθήκατε βέβαια αν όλοι είμαστε έτσι.
Αν όλοι "χαλιναγωγούμαστε" , "εκβιαζόμαστε", "εξαγοραζόμαστε"
Να λοιπόν άλλη μια κατηγορία,η τέταρτη.
Αυτή που θα τα βροντήξεις και θα φύγεις κύριος .
Υπάρχει αυτή η κατηγορία, είσαστε όλοι εσείς και όλοι εμείς οι ενοχλητικοί που δεν μασήσαμε τίποτα από τα παραπάνω κάτσαμε στην άκρη ή προσπάθησαν αυτοί να μας βγάλουν στην άκρη, εμείς και εσείς που θελήσαμε να πάρουμε το καπελάκι μας, και να απαξιώσουμε την ανικανότητα και το ψέμα και βρεθήκαμε σε αυτό που ΑΥΤΟΙ θέλουν να ονομάζουν περιθώριο, αλλά εμείς το αποκαλούμε, κεντρική σκηνή βάζοντας, όλους αυτούς του χαβαλέδες στο περιθώριο, γιατί περιθωριακό, ονομάζει η πολιτεία μας, αυτόν που καταστρέφει, αυτόν που απαξιώνει το γενικό καλό, αυτό που δεν επιζητά και δεν προσφέρει τίποτα, και περιθώριο ονομάζει, αυτούς όλους που με συμπεριφορά αγέλης, νοιάζονται μόνο για το δικό τους σήμερα, αδιαφορώντας για τα κοινά, όπως χρόνια τώρα αδιαφορούν οι περισσότεροι αιρετοί αυτού του τόπου.
Ποιος είναι περιθώριο λοιπόν;

Η ΜΑΥΡΗ ΜΟΥΝΤΖΑ ΔΗΛΩΝΕΙ :
Δεν φταίνε αυτοί αλλά και εμείς , καταρχήν γιατί τους ψηφίζουμε και κατά δεύτερο γιατί τους ανεχόμαστε.

Υ.Γ Αν στη φωτογραφία αναγνωρίζετε κάποιους, ΔΕΝ κάνετε λάθος, με τη διαφορά ότι όλοι τους μπορούν να παίξουν και τους τρεις ρόλους.
Είναι άλλωστε καλοί ηθοποιοί, αλλιώς πως θα μας έπειθαν να τους ψηφίσουμε το ΔΗΘΕΝ όραμά τους.


ΜΑΥΡΗ ΜΟΥΝΤΖΑ

Ο Γραμματοσσυλλέκτης
Φωτό paparazzi

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

'Ενα πράγμα ξέρω καλά.Να επιστρέφω ανοιχτές τις πληγές που που ανοίγουν "Το σταλίκι"