Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Ανάπτυξη μέσω της Αυτοδιοίκησης
Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ*

Αυτοδιοίκηση και συμμετοχική δημοκρατία είναι δρόμοι ταυτόσημοι και σημαντικοί για το σχεδιασμό και την πραγμάτωση ενός νέου μοντέλου, ενός νέου αναπτυξιακού οράματος για την Ελλάδα που αξίζουμε και όλοι προσδοκούμε.
………………………………………………………………………………………………………….
Η θεσμική πολιτική κατοχύρωση των αξιών της ελευθερίας του ατόμου, της συμμετοχής του πολίτη, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ατομικής αξιοπρέπειας πρέπει να συμβαδίζουν με τη νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής κοινωνίας και μ' ένα βαθύ πολιτικό εκσυγχρονισμό. Η κοινωνία πολιτών είναι η κοινωνία που χαρακτηρίζεται από ενεργούς και συμμέτοχους πολίτες, με ικανότητα αυτοκριτικής, αλλά και επίγνωση της ατομικής και συλλογικής τους ευθύνης για την πρόοδο της χώρας, του τόπου, την προσωπική τους καταξίωση.
……………………………………………………………………………………………………….
Η Αυτοδιοίκηση ευνοεί και πρέπει να επιδιώκει τον υψηλότερο βαθμό συναίνεσης, διαμορφώνοντας όρους και δίνοντας μορφή σε πραγματικές κοινωνικές συναινετικές διαδικασίες, με στόχο την ενότητα και την κοινή δράση αιρετών και πολιτών σ' όλα τα επίπεδα. Προς όφελος, βεβαίως, των τελευταίων.
Διαμέσου της ενισχύσεως των τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και δυνατοτήτων, με την εκτέλεση ολοκληρωμένων περιφερειακών προγραμμάτων και την ορθολογική αξιοποίηση των τοπικών πόρων με παράλληλη απελευθέρωση των δημιουργικών πρωτοβουλιών των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων, προβάλλουμε δυναμικά την προγραμματική και ιδεολογική βάση για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους. Που ο πολίτης θα βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο και την πρώτη γραμμή της δημιουργίας.……………………………………………………………………………………………………….
Η μείωση του ελλείμματος δημοκρατίας είναι κυρίαρχο αίτημα …………………………………………………………………………………………………………. Ο κοινωνικός τομέας της οικονομίας είναι ανθρωποκεντρικός και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μιας περιοχής, την ποιότητα ζωής για τη συγκράτηση ενός πληθυσμού στον τόπο του. Αυτός ο κοινωνικός τομέας της οικονομίας συνδέεται στενά με την τοπική οικονομία και την τοπική αγορά και εκφράζεται καλύτερα στο λειτουργικό επίπεδο διαμέσου μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οργανωμένων δικτύων.
Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι λαμβάνοντας όλα αυτά ως κατευθύνσεις προβληματισμού, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να προωθήσει το σχεδιασμό και την πραγμάτωση ενός σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης που θα οικοδομεί την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

*Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ είναι δήμαρχος Κορυδαλλού και μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ.ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 15/10/2006
Οι επισημάνσεις είναι των συντακτών του etolikomep
Για να διαβάσετε όλο το άρθρο κάντε click (εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: